Hírek

Ne szidjuk ezt az orosz sporit, inkább köszönjük meg neki

Korábban a témában:

Szokták mondani, minden rosszban van valami jó. Szergej Karasszjev játékvezető áldásos munkájának köszönhetően csapatunk olyan szakmai tapasztalatok birtokába juthatott, amire egy normális mérkőzésen nem kerülhetett volna sor. Olyan szervezett játékot, csapat szintű támadást láthattunk szombaton este a mieinktől, mint a Barcelonától vagy a német válogatottól szoktunk. És nem túlzó ez a kijelentés.

Mióta a német vonal átvette futballunk szakmai irányítását, együttesünk folyamatos fejlődésben van. Ezt immár nyugodtan leszögezhetjük. A magyar labdarúgó válogatott abszolút felkészült csapat benyomását kelti. A sportban ugyanis csak azok tudnak a váratlan helyzetekre reagálni, akik jó előre minden szituációra felkészülnek, nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is.

Dárdai Pál, valamint Bernd Storck és edzői kollektívájának munkája leginkább abban látszik, hogy sosincs pánik.

A pályára küldött futballisták egytől egyig pontosan tudják mi a feladatuk, elfogadják azt és annak megvalósítására koncentrálnak. Ettől működik a rendszer, ettől nincs pánik a váratlan helyzetekben sem, ettől tud váltani a csapat, ha arra kényszerül.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Ahogy Bernd Storck is mutatja, minden rendben most a csapatnál Fotó: Europress Fotóügynökség

Korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy csapatunk mérkőzésről – mérkőzésre milyen lépcsőfokokon keresztül halad előre. Említettük már, hogy amíg nekünk tetsző eredmény szerint alakulnak a történések a pályán, magabiztosan, stabilan játszunk. A horvátok elleni felkészülési találkozó volt az első olyan, amikor vesztett helyzetből, tudatos váltással fordítottunk, ráadásul egy nálunk komolyabb játékerőt képviselő csapat ellen. Olyan csapat ellen, akik labdatartásra épülő támadó koncepciót játszanak.

Szombaton olyan ellenfél ellen sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe, akik ahogy mondani szokták, betolták a buszt a kapu elé.

Értsd: az égadta világon sem semmit akartak csinálni, de mindezt magas szinten tették.

A mérkőzés a magyar együttes elvárásai szerint kezdődött. A magyar válogatott az Ausztria elleni mérkőzéshez képest kicsit bátrabban magasabbra tolta a védővonalát, míg az izlandi megelégedett a játéktér középső harmadának megszállásával. Noha a két csapat stílusa különbözött, játékkoncepciójuk mégis közel azonos volt: türelemjáték. Az izlandiak a mi hibánkra vártak, mi meg az izlandiakéra. Amíg mi a labdát védtük, pozíciós támadójátékkal, addig az izlandiak a kapujukat védték pozíciós védőjátékkal.

Játékunk kezdetben kissé statikus, meddő volt, valamint a pozíciós játékhoz kötelezően mellérendelendő 1:1 elleni helyzetek felvállalása, a sikeres cselezés elmaradt, amely alól csak Dzsudzsák és Kleinheisler volt a kivétel.

Meddő pozíciós játék a középharmadban

izland-magyar

Mindkét együttes a kombinációs játékot erőltette. Amíg mi összjáték kombinációkkal próbáltuk szervezni a támadást, az izlandiak pontrúgás kombinációkkal próbáltak a labdát a kapu elé juttatni.

Izlandi szabadrúgás a felezővonal magasságából a 7. percben

izland-magyar1

Felvezetőnkben már említettük, hogy minden labdarúgó világverseny a stílusok csatája, ahol a különböző játékfelfogások, játékértelmezések csapnak össze.

Addig szép és jó a történet, amíg ez két futballcsapat között zajlik, azonban amikor az egyik csapatnak meg kell küzdenie a hibás játékvezetői felfogással is, ez az igazi embert próbáló feladat.

Szombaton ez történt. Igencsak meg kellett birkóznunk azzal az orosz játékvezetői stílussal, amely a meccs szétfütyüléséről szólt, ahol ötletszerű, következetlen volt mind a párharcok elbírálása, mind a sárga lapok kiosztása. Az esetek többségében mindez a támadó csapatot sújtja és nem a védekezőt.

Ez történt a 37. perctől. A játékvezető számunkra még mindig érthetetlen ítélete után alapjaiban változott a játék képe, és csapatunk olyan szakmai tapasztalatok birtokába juthatott, amire egy normális mérkőzésen nem kerülhetett volna sor.

Így történhetett, hogy a második félidőben olyan Barcelona szintű labdabirtoklási mutatót értünk el (66%), amelyre évtizedek óta nem volt példa a magyar futball történetében.

Az ellenfelet szó szerint bepréseltük a saját kapuja előterébe. Ha véletlenül labdát szereztek, akkor egy-két átadáson belül visszavettük azt és ismételten támadtunk.

Storck mester meccselésével fokozatosan szorította a hurkot az izlandi csapat torkán.

A 60. percben felcserélte a két tükörszélsőt.

63. perc. Hármas kényszerítő bal oldalon. Ez az első védelmi vonal áttörésünk kombinációval. Gera befelé hozza a labdát, réspassz Stiebernek, aki a mélységből felfutó Nagyot játssza meg.

izland-magyar2

A 65. percben BödeNikolics csatárkettős becserélésével 4-2-3-1-ről átalltunk 4-4-2-es játékrendszerre, ahol Böde Priskinnel ellentétben mélységi passzokkal folyamatosan megjátszható volt, ráadásul úgy, hogy a felpasszolt labdákkal szembe tudott fordulni a védelemmel, minek eredményeként új átadási és lövőhelyzetek alakultak ki.

A 87. percben Szalai behozatalával a 4-4-2-ről átálltunk 3-4-3-ra tovább fokozta a nyomást, mígnem a 90. percben a második sikeres hármas kényszerítő után megszereztük egyenlítő gólunkat, ami feltehetőleg továbbjutásunkat jelenti ebből a csoportból. Az egyenlítő gólunk után ismételten átálltunk egy stabilabb 4-4-2-es formációra.

90. perc. Hármas kényszerítő jobb oldalon. Ez a második védelmi vonal áttörésünk kombinációval. Nikolics „derékszögjátékot” játszana Kleinheislerrel, aki nem adja neki vissza a labdát. Ehelyett visszavezeti és egy hármas kényszerítővel hozza ismételten játékba Niokolicsot, aki egy rövid labdavezetés után gólpasszt ad.

izland-magyar3

Összegezve megállapíthatjuk, hogy csapatunk ismételten lépett egyet előre. Feltehetőleg még ezen az Eb-n hasznát fogjuk venni a végletekig kiélezett helyzetben tanultaknak, hiszen látva az eddig mérkőzéseket, a magyar válogatott azon kevesek közé tartozik, akik nem csak kivárásra játszanak, hanem akarnak is csinálni valamit egy adott mérkőzésen az ellenfél játékerejétől függően.

Ezen a mérkőzésen nyert bizonyságot Bernd Storck azon húzása is, hogy az alaphelyzetben egyetlen csatárposztra öt játékost, öt különböző karakterű támadó hozott ki. Az ő bevetésük kellett a döntetlen kicsikarásához.

Videón az egyenlítő gól:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.