Hírek

Ez is foci Eb: Harry Potter esete Szűz Máriával

Magyarországon akkora a fociőrület, hogy olykor még a templomba járó emberek is úgy üdvözlik egymást, hogy „Ria, Ria, Szűz Mária!”  Eközben Romániában...
Korábban a témában:

Az Európa-bajnokságtól csúfosan búcsúzó Romániában még javában zajlik a bűnbakok keresése, egyre-másra esnek ki a csontvázak a szekrényből. Annyira elképesztő történetek is napvilágra kerültek, hogy azok olvastán néha csak döbbenten bambulok kifelé a fejemből, máskor pedig alig tudom abbahagyni a röhögést.

Az egy dolog, hogy a hazatérő román válogatott focistákat mindössze csak néhányan várták a repülőtéren, de még ők is beszóltak nekik, mondván nevetségesek, szégyent hoztak rájuk és Romániára. Lényeg, a lényeg, a játékosok a „kertek alatt” osontak haza.

Az is egy dolog, hogy az egykori kiváló labdarúgó és sokáig román válogatottsági csúcstartó, későbbi szövetségi kapitány, Bölöni László egészen konkrétan nevén nevezte a néven nevezendőt: szar a román focibajnokság. Még azt is mondta Bölöni, hogy az Európa-bajnokságon az albánok ellen játszó román csatár, Alibec lusta, lassú, már most is túlsúlyos, de még hízni fog legalább tíz kilót. A román focibajnokságra nézve meg egyenesen szörnyű, hogy Alibec a gólkirály és az egyik legjobb játékos…

Talán még akadnak majd olyanok, akik „beveszik Razvan Rat maszlagát”. A válogatott hátvédje azzal állt elő, hogy ugyan hárman bajlódtak kisebb sérülésekkel az albánok elleni mérkőzés előtti napokban, de mindhárman rendbe jöttek és valamennyien játékra jelentkeztek. Ehhez képest Anghel Iordanescu szövetségi kapitány úgy döntött, hogy Rat helyett Matel játszik. (A másik két román focista semennyit sem játszott az albánok elleni találkozón.)

Ám az már végképp nevetségesnek tartom, amikor az egyik korábbi román válogatott focista arról hablatyol – hozzáteszem: teljesen komolynak tűnik! -, hogy Traian Basescu, Románia egykori elnöke az Európa-bajnoki kudarc fő bűnöse, hiszen ő volt az, aki a fociszövetség élére hozta Harry Pottert. Egyelőre még csak ott tartok, hogy elsőre elképedtem és megrökönyödtem ezen a dumán, ám néha már tudok röhögni rajta és eközben megpróbálom elképzelni, amint a gonosz Hókuszpók a Hupikék Törpikékből azon erőlködik – természetesen Hófehérke és Csipkerózsika nyomására -, hogy Maugli legyen a fociszövetség elnöke.

Már alig várom, hogy a románok előhozakodjanak a világméretű összeesküvéssel, valamint szóba kerüljenek a szabadkőművesek és a gyíkemberek.