Hírek

Van-e Királynál is híresebb magyar kapus? Mi megtaláltuk!

A Manchester United és az Everton egykori, az amerikai válogatott és a Colorado Rapids (MLS) jelenlegi kiválósága, Tim Howard a Copa America bronzcsatája előtt nyilatkozott a 24.hu-nak.

13 év után most nyáron otthagyta az angol bajnokságot. Új csapatával, a Coloradóval hamarosan indul az amerikai liga elsőségért. Eközben ma este (szombat) az amerikai válogatottal bronzcsatát vív Kolumbia ellen a Copa American. Belefér ezekbe a sűrű napokba az Európa bajnokság?

Igen. Minden meccset igyekszünk közösen megnézni a csapattal és a stábbal. Nagyon jó lehetőség ez mindenkinek a továbbfejlődésre. Amit eddig láttunk, az fantasztikus! Van mit tanulni mindig. Jó látni új csapatokat maradandót alkotni. Itt vannak az írek, a horvátok és természetesen a magyarok is!

Jürgen Klinsmann személyében önnek is német az edzője a válogatottban. Esetleg mondott valamit a magyarokat segítő volt csapattársáról, Andreas Möllerről?

A németek értenek ehhez a szakmához. Az alaposság és a technikai tökéletesség mellett a precízióra törekednek mindig. Folyamatos fejlődésben gondolkodnak.  Möllerről lehetett tudni, hogy nagyon magabiztos játékos volt, már-már arrogáns is kicsit. Klinsmann szereti a hazáját, látszik rajta, hogy büszke más német edzők sikerére. Nekünk is azt mondta a magyarok Izland elleni meccse után, hogy mindig hinnünk kell magunkban. Az mindig az edző felelőssége, hogy felkészítsenek a maximumra, de nekünk játékosoknak ezt el is kell tudni hinnünk. Talán ez látszik a magyarok motivációján is.

Mit gondol a magyar válogatottról?

Erős, bátor, gyors és fiatalos csapat.

Fotó: MTI
Tim Howard is jó véleménnyel van a nemzeti csapatról. Fotó: MTI

Gera – 37, Király – 40…

Ezek a játékosok nem ismeretlenek számomra. Az én angliai éveim alatt volt alkalmam találkozni többször is velük a pályán. Képességeiket ismertem, különösen Geráét, aki nagyon népszerű karakter volt Angliában. Ha jól emlékszem, a Fulhamben nyújtotta élete legjobb formáját. Egészen lenyűgöző az, ahogy ennyi idősen ilyen teljesítményt képesek mutatni. A magyar csapat sikere elsősorban abban rejlik, hogy az idősebb klasszisaik jó formában játszanak, és jó hatással vannak az újabb, fiatalabb társaikra. Eddig ez a csapat az EB legnagyobb meglepetése, ez nem vitás.

Most mondhatnám, hogy ön elfogult, hiszen édesanyja magyarként született, ön pedig magyar-amerikai állampolgár.

Ez így igaz, magyarként drukkolok az önök válogatottjának. De attól még a tények önmagukért beszélnek. Nagyon biztató jeleket látni a válogatott teljesítményén, és ezt szerte a világon így gondolják jelenleg. Édesanyámék barátainkkal és a rokonokkal közösen nézték a magyarok meccseit, hatalmas ünnepléseket csapva. Mindez nekem is ad egy különleges büszkeség érzést. Jó, hogy valahogy én is oda tartozom azokhoz az emberekhez, akikről szólnak a magyarországi tudósítások.

Angliában élve volt alkalma esetleg személyesen is találkozni valamelyik magyar válogatottal?

Igen, Bogdán Ádámmal idén májusban találkoztunk. Egy városban éltünk, bár két nagy ellenfél csapatait szolgáltuk. Nagyon szimpatikus és kedves srácnak tűnt.

Bogdán és ön különös helyzetekben találkozhattak. A 13 éve alatt elért egyetlen gólját pont Bogdán ellen szerezte, egy kapuskirúgásból. Azóta úgy sejlik, Bogdánt is kirúghatják a hibái miatt a Liverpoolból…

Kapussors. Most ne menjünk bele. Drukkolok neki, hogy továbbra is magas színvonalon művelhesse azt, amire feltette az életét.

Ha már a kapusoknál tartunk. Tudja, hogy Király Gábort a francia L’Équipe magazin nagyobb legendának nevezte, mint Ronaldot?

Gábor nagy figura, kétségtelen. Kapusként európai élmezőnybe tartozik. Le a kalappal, hogy erre képes 40 évesen is. Eddig nem tudta megmutatni magát ennyi néző előtt, most nyilván vannak olyanok, akik számára rendkívüli újdonságként hat a szürke nadrágja, a kora és néhány szokatlan megoldása. Királyt a szakma számon tartotta az Európa bajnokság előtt is, különös ajándéka a sorsnak, hogy most nézők újabb tömege ismerheti meg őt és vele a magyarokat. Gábor fizikai képességei félelmetesek. Ezen kívül látszik rajta, hogy vezéregyéniség, igazi példakép.

Az Everton drukkerek szemében ön is az volt. Nótát fabrikáltak a tiszteletére. Majd 10 évig szolgálta őket. Ennyi elég volt Európából?

Mivel az utóbbi időben nem kaptam annyi lehetőséget védeni tétmeccsen, úgy éreztem, váltanom kell. Otthon egyre erősebb a liga, és a Coloradóval bajnoki címért küzdhetünk, remélem, velem a kapuban. Három éves szerződést írtam alá, most vagyok 37, szóval akár 40 évesen védhetek én is a válogatottban…

Ahhoz előbb vissza kell kerülnie a kezdő 11-be. Kollégáját alaposan kitömték a minap Messiék. ( Copa America elődöntő: Argentína – USA 4-0 ) Jelentheti ez azt, hogy ön véd a bronz meccsen Kolumbia ellen?

Nem tudom, de az biztos, hogy nem szereti senki sem koptatni a kispadot akkor, amikor harcra késznek érzi magát.

Vasárnap csatlakozik Édesanyjához és a magyar-amerikai meccsnézők egyletéhez?

Bárcsak így lenne. Biztosan jó hangulat lesz megint. A Copa után azonnal Coloradóban van jelenésem, így nem tarthatok velük. Jó kis meccset várok, a magyarok egyre magabiztosabbnak tűnnek. Igaz, Belgium jóval esélyesebb és ma még jobb csapat is.

El tudja képzelni, hogy egyszer majd valamilyen formában szerepet vállal a magyar futballban? Akár játékosmegfigyelőként is, hiszen egyre többen kerülnek a magyar bajnokságból az MLS-be. Tavaly például a válogatott csatára, Németh Krisztián lőtte a liga legszebb gólját.

Nagy megtiszteltetésnek venném, ha részt vehetnék ilyen munkában. Egyelőre azonban még szeretnék az aktív játékra összpontosítani. Colorado után azonban bármi lehetséges.

Szerző: Wallenstein Vágó Róbert

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.