Hírek

Löw: Igazi dráma volt ez az utolsó lövésig

A német labdarúgó-válogatott története során először győzte le nagy tornán Olaszországot. A két futballnagyhatalom szombat esti meccse bár nem volt látványos, de hatalmas taktikai csatát és kifejezetten jó védekezéseket hozott mindkét oldalon. Ezek után nem csoda, ha az 1-1-es rendes játékidőt követően a hosszabbítás nem hozott döntést, a büntetőpárbaj pedig emlékezetes volt:

leginkább azért, mert 18 rúgóból heten is hibáztak.

A meccs összefoglalója:

A németek bírták jobban az idegek csatáját, és végül Jonas Hector lövése átcsúszott Gianluigi Buffon hóna alatt, ők jutottak be a legjobb négy közé, ahol a francia-izlandi meccs győztese lesz az ellenfelük. Zsinórban ötödik nagy tornáján elődöntős a világbajnok német csapat, ami már önmagában nézve megsüvegelendő teljesítmény.

Igazi dráma volt ez a meccs az utolsó lövésig. Taktikailag nagyon magas színvonalú volt a mérkőzés, amin mi játszottunk fölényben. Pech, hogy büntetőből gólt kaptunk, akcióból nem tudtak volna nekünk betalálni az olaszok

mondta a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw, aki arról is beszélt: a 2014-es világbajnokság nagy tanulsága az volt számára, hogy nem szabad mindig ugyanolyan felállásban és taktikával pályára lépniük, mert akkor az ellenfelek hamar kiismerik őket.

A büntetőrúgók kijelöléséről is beszélt, és érdekeset mondott:

A játékosok döntötték el, mi lesz a sorrend, az első öt hamar jelentkezett is. Jó büntetőlövőink vannak, még ha most ki is hagyták a magukét. De örömteli, hogy olyan fiatalok, mint Kimmich vagy Hector bírták a nyomást.

Manuel Neuer szerint az idegek csatája volt a szombati, jól jelzi, mennyire szoros volt a meccs, hogy 90, de még 120 perc sem volt elég a döntéshez.

Sosem éltem még át ilyen büntetőpárbajt. Felkészültem belőlük, de egyikük sem oda rúgta, ahova szokta. A rendes játékidőben bekapott gólunk balszerencsés volt, de végig bíztam benne, hogy mi vagyunk az erősebbek és ezt bizonyítottuk is.

A mindent eldöntő tizenegyest belövő Hector elmondta a siker receptjét, ami egyszerűbben hangzik, mint az gondolnánk:

Összeszedtem minden bátorságom és úgy voltam vele: valamilyen úton-módon, de a kapuba kell találnom. Már csak azért is, mert kevesen voltak már hátra.

Fotó: AFP / Mehdi Fedouach

Olvasói sztorik