Hírek

Eb 2016: A rasszizmus elleni szervezet a magyar szurkolókat is beleírta a jelentésébe

Aggasztónak tartja az orosz szurkolók franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon tanúsított viselkedését a FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) nevű szervezet, írja az MTI. A nemzetközi szervezet közleménye kiemeli: az orosz huligánok erőszakos támadásai és rasszista viselkedése komoly kihívás elé állítja országuk kormányát a 2018-es oroszországi világbajnokság előtt.

A FARE a kontinenstornáról szóló jelentésében kifejti, hogy az idegengyűlölő, diszkriminatív magatartás a 24 résztvevő közül nyolc válogatott – köztük például a magyar és az angol – szurkolótáborára volt jellemző.

A legsúlyosabb incidensek között említik, hogy az angol és az orosz drukkerek többször is összecsaptak Marseille utcáin, miközben rasszista és homofób jelszavakat skandáltak. Néhány orosz szurkoló ruházatán rasszista szimbólumok jelentek meg, a szélsőjobboldali ideológiát támogató feliratokat használtak a meccs közben és a majmok hangját utánozva huhogtak a rendezők felé.

Hangsúlyozzák: jelentős kétségeik vannak a 2018-as világbajnokságra Oroszországba látogató afrikaiak, ázsiaiak és az LMBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjainak biztonságával kapcsolatban.

A FARE egyben felszólítja az orosz kormányt, hogy tegyen többet a jól szervezett huligáncsoportok ellen, mert tagjai a fajgyűlölő viselkedésükkel jelentős félelmet idéznek elő, ezzel pedig kárt okozhatnak a jövő évi Konföderációs Kupa és a 2018-as vb házigazdájának.

Továbbra is komolyan aggaszt minket a folyamatos szélsőjobboldali jelenlét az orosz labdarúgásban. Ezzel, és a huligáncsoportok szervezett jellegével sürgősen foglalkozniuk kell az orosz hatóságoknak

– áll a nemzetközi szervezet közleményében.

A marseille-i összecsapásokat követően három orosz szurkolót börtönbüntetésre ítéltek, további húsz személyt pedig kiutasítottak Franciaországból.

A jelentés részletesen kitér az angolok viselkedésére is, közülük többen “szexista, idegengyűlölő és bevándorlás-ellenes jelszavakat, mondatokat kiabáltak, illetve pénzérméket dobáltak romagyerekeknek, akiket cigánynak gúnyoltak”.

A FARE helyszíni megfigyelői jelentették azt is, hogy néhány horvát drukker három mérkőzésen is a két világháború között alapított Usztasa fasiszta mozgalomra emlékezett dalokkal és zászlókkal. Németek egy csoportja náci karlendítéssel tisztelgett egymásnak, majd ukrán szurkolókra támadtak.

A közlemény kiemeli, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a büntetések kiszabásával megakadályozta a további eseteket.

A stadionokban történt incidensek száma összességében nem volt olyan magas, mint lehetett volna, és mint más versenyeken korábban.

Olvasói sztorik