Hírek

Buszokkal szállítják a szurkolókat a nyitómérkőzésre

Korábban a témában:

A terrorkészültség miatt óriási nyomás alatt lévő francia hatóságok néhány órával a labdarúgó Európa-bajnokság kezdete előtt pénteken minden erejüket a sztrájkok következményeinek csökkentésére mozgósították.

Myriam El Khomri munkaügyi miniszter bejelentette, hogy kész fogadni Philippe Martinezt, a munkajogi reform miatti tüntetéssorozatot kirobbantó CGT szakszervezet vezetőjét abban az esetben, ha a találkozóval feloldhatók a különböző ágazatokban meghirdetett sztrájkok.

Alain Vidalies közlekedési államtitkár kihirdette, hogy a vasutas sztrájk miatt különbuszok indulnak Párizsból a Saint Denis elővárosban található nemzeti stadionhoz, hogy mind a 80 ezer néző időben kiérhessen a mérkőzés kezdetére. A gyorsvasúthálózat (RER) B vonalának – amelyen a stadion is található – dolgozói ugyanis péntekre sztrájkot hirdettek, és félő, hogy a délutáni órákban fennakadások lesznek a párizsi tömegközlekedésben.

A szigorú biztonsági intézkedések miatt egyébként a hatóságok azt tanácsolják mindenkinek, hogy legalább két órával a mérkőzés kezdete előtt érkezzen meg a helyszínre.

A kormányzat nem zárta ki egyébként, hogy kötelezni fogják a még sztrájkolókat a munka felvételére. Ez körülbelül a dolgozók 8-10 százalékát jelenti. Erre utalt csütörtök este Francois Hollande államfő is, amikor azt mondta, hogy a francia állam meghoz majd minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a sztrájkok ne zavarhassák meg az országot a labdarúgó Európa-bajnokság idején.

A házigazda francia és a román válogatott párizsi mérkőzésének előestéjén az Eiffel-torony lábánál található szurkolói zóna azonban már igazi ünnepi hangulatban ingyenes koncerttel nyitotta meg csütörtök este a kapuit. A nyitókoncert egyébként sikeres főpróba volt a biztonsági erők számára, hiszen semmilyen incidens nem történt.