Hírek

Most akkor Cristiano Ronaldo jobb játékos, mint Messi?

Az 1 nagyobb, mint a 0. A két szupersztár szempontjából nagyjából ennyi jelentősége van a vasárnap zárult Eb-nek. Vagyis dehogy ennyi, sokkal több.

Amikor Leo Messi idén januárban megnyerte az ötödik Aranylabdáját, azt mondta:

Ez egy különleges momentum a számomra, miután kétszer is végig kellett néznem, hogy Cristiano nyert. Hihetetlen, hogy ez már az ötödik Aranylabdám. Több mint amiről gyerekként álmodtam.

Ha

De amiről Messi gyerekként álmodott, az eddig nem jött neki össze. Két elveszített Copa América, egy elveszített VB-döntő, a második bukott Copa után a válogatottságot is lemondta.

A 29 éves zseninek egyetlen esélye van levakarnia magáról a billogot, hogy képtelen bármit is nyernie hazája számára, ez pedig a 2018-as oroszországi vébé.

Ha visszatér és egy épkézláb válogatott épül köré (amit most elég nehéz elképzelni, mert Messi mellett ott akarja hagyni a válogatottat Kun Agüero, Di María, Mascherano, Lucas Biglia, Banega és Lavezzi is), nagyjából úgy, mint a Barcelonában.

Mert a kifacsart és sérüléssel bajlódó Messi nem focizott rosszul az amerikai tornán, öt meccsen öt gólt lőtt, adott négy gólpasszt is. Majd a döntőben kihagyta az első tizenegyest a párbaj során.

Messi egyetlen válogatott sikere a 2008-as pekingi olimpiai elsőség, amit nagyjából annyira jegyeznek, mintha a polgármester fia pályára lépett volna Dévaványa – Szeghalom meccsen.

https://twitter.com/BBCSport/status/752266865825701888

De a billog eddig Cristiano Ronaldón is ott volt, évek óta róla és az argentinról szól a klubfutball, hogy épp melyikőjük rúgott több gólt, ki lett spanyol bajnok, ki lett BL-győztes, ki nyert Aranylabdát.

Az egyéni elismerések mellett klubszinten is tele a padlás elismerésekkel és a portugálok nem úgy érkeztek a franciaországi Eb-re, mint akik hazaviszik az aranyat. Még titkos favoritok sem voltak.

Három döntetlennel, nulla csapatjátékkal és egy halom szerencsével jutottak csak tovább a csoportból, az első két meccsükön, Izland és Ausztria ellen úgy fociztak, ahogy Détári Döme igazgatta a Felsőtárkány csapatát. Nagyjából sehogy.

A magyarok ellen Cé Ronaldo ugyan lőtt két gólt és hisztizett, de a magyar csapat addigra már kezdett elfáradni és a továbbjutás is zsebben volt.

crgif

Az első meccsüket csak az elődöntőben nyerték a tornán, Wales ellen 2-0-ra, Ronaldo ekkor hozta a tőle minimálisan elvártat, csapata vezére volt, gólt is szerzett.

Le

A torna nem róla szólt, a döntőt mégis úgy harangozták be, hogy eldől, kié lesz az Aranylabda, övé vagy Griezmanné. Aztán Ronaldo megsérült, a 25. percben le is kellett cserélni.

És beszállt Fernando Santos szövetségi kapitány mellé, a szünetben feltüzelte csapattársait, taktikai utasításokat adott a pálya széléről, Édernek megsúgta, hogy ő lesz a nyerő ember, mutogatott a bírónak, hogy fújja már le a meccset.

Némi túlzással 120 perc alatt (mínusz az a 25, amit a pályán töltött) az oldalvonal mellől többet tett az Eb-aranyért, mint az előző hat meccsen összesen.

Fel

Csapatkapitány helyett szövetségi kapitány volt, 31 évesen felért a csúcsra a válogatottal, Pepe is arról beszélt a meccs után, hogy a szünetben elképesztő motiváló beszédet tartott és így a pálya szélén vezénylő Ronaldóért harcoltak a gyepen.

Nem jobb játékos Messinél, legfeljebb szerencsésebb, jobban harcolt a csapatért, a csapata is érte. És Európa-bajnok.

Nagy valószínűséggel a negyedik Aranylabdáját is megnyerte.

Kiemelt kép: AFP / Alain Grosclaude

Olvasói sztorik