Meccsek

Horvát győzelem a foci-Eb halálcsoportjában

A franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság apró érdekessége, hogy a D csoport küzdelmei előbb kezdődtek el, mint a C jelű négyesé, a törökök és a horvátok meccseltek egymással Párizsban. A spanyol-cseh meccset hétfőn 15 órától rendezik, azután kaphatunk majd tisztább képet az erőviszonyokról.

Bár lendületesen kezdte a meccset Horvátország, nem sikerült korán vezetést szerezniük, a törökök pedig az első percek túlélése után rendezni tudták a sorokat. Innentől kezdve amolyan állóháborút láthattunk, az első igazán komoly lehetőségig a 29. percig kellett várni. Mondjuk az tényleg nagy helyzet volt, Tufan fejesét a gólvonalon hárította Subotic kapus.

A 31. percben Corlukát kellett ápolni, Tosun könyökölte le egy sárgáért cserébe, a horvát játékos fejéből dőlt a vér.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

A csapatok már berendezkedtek a 0-0-s első félidőre, amikor mondhatni a semmiből megszerezte a vezetést a horvát válogatott. Egy kivágott labdát Modric kapásból lőtt a kapuba, Babacan kapus kicsit késve vetődött.

Egy drukker is beugrott a pályára ünnepelni a gólt. Őt elvezették a biztonságiak.

A második játékrészt is a horvátok kezdték jobban, a csapatkapitány Srna már az 51. percben betalálhatott volna, de szabadrúgásból a keresztlécet találta el. Ugyanő nem sokkal később a szinte üres kaput nem találta el egy kipattanó után, ez talán még nagyobb gólszerzési lehetőség volt.

Visszaesett valamelyest a tempó, bár ezt a horvátok annyira nem bánták, a törökök nem jelentettek veszélyt a kapujukra. A 73. percben eldönthette volna a meccset Horvátország, de Perisic a lécre fejelte a labdát.

Ezen a meccsen nem bosszulták meg magukat a kihagyott helyzetek, mert bár volt egy nagy török lehetőség a 93. percben, Corluka hősiesen mentett Balta ziccerénél. A horvátok teljesen megérdemelten nyerték meg a mérkőzést, nagyon fontos három pontot szereztek a “halálcsoportban”.

Eredmény – Foci-Eb, 1. forduló, D csoport

Párizs, Parc des Princes, 42 ezer néző, v: Jonas Eriksson (svéd)

Törökország – Horvátország 0-1 (0-1)

Törökország: Babacan – Gönül, Topal, Balta, Erkin – Tufan, Inan – Özyakup (Sen, a szünetben), Calhanoglu, Tosun (Mor, 69.) – Turan (Yilmaz, 65.)

Horvátország: Subasic – Srna, Corluka, Vida, Strinic – Modric, Badelj, Brozovic, Rakitic (Schildenfeld, 90.), Perisic (Kramaric, 86.) – Mandzukic (Pjaca, 93.)

gólszerző: Modric (42.)

sárga lap: Tosun (31.), Balta (48.), Sen (91.) illetve Strinic (80.)

Olvasói sztorik